عوامل خطر آفرین در بروز خودکشی را بهتر بشناسیم/ هنگام رویارویی با فردی که قصد خودکشی دارد، چه باید کرد؟
عوامل خطر آفرین در بروز خودکشی را بهتر بشناسیم/ هنگام رویارویی با فردی که قصد خودکشی دارد، چه باید کرد؟
کارشناس مدد کاری اجتماعی گفت: اگر بتوان به مردم در جریان بحران قریب الوقوع کمک کرد و مهمتر از آن آنان را تحت درمان بلند مدت قرار داد احتمال زیاد وجود دارد که بتوان از بسیاری از خودکشی ها جلوگیری کرد .

فرهاد شهریاری در گفت‌وگو با خبرنگار اخبار کوهپایه  اظهار کرد: خود کشی عبارت است از هر نوع مرگی که نتیجه مستقیم و یا غیر مستقیم کردار منفی یا مثبتی است که قربانی آگاهانه مرتکب می شود.

کارشناس مدد کاری اجتماعی تصریح کرد: اقدام به خودکشی نیز عملی است که همین تعریف را دارد اما قبل از اینکه منجر به مرگ شود متوقف شده است.

وی افزود: عوامل زیادی زمینه ساز بروز خود کشی هستند؛ در یک تقسیم بندی کلی این عوامل را می توان به عوامل فردی و اجتماعی تقسیم کرد.

این استاد دانشگاه بیان کرد: امروزه مطالعات روانشناختی اثبات کرده اند که وجود اختلال روانپزشکی ممکن است قویترین عامل خطر ساز خودکشی باشد.

شهریاری در ادامه گفت: در مورد خودکشی به دلایل گوناگون ارائه یک آمار کاملا معتبر در حال حاضر امکان پذیر نیست؛ چرا که خودکشی در بسیاری از فرهنگ‌ها یک اقدام ضد ارزشی است و در غالب ادیان الهی این اقدام یک گناه کبیره است.

فرهاد شهریاری اذعان کرد: اصولا کارکردن با افرادی که اقدام به خودکشی می کنند از مشکل ترین و چالش برانگیزترین کارهایی است که تیم‌های تخصصی مداخله در بحران در طول دوره فعالیت حرفه ای خود ممکن است با ان مواجه شوند و سختی کار با این افراد زیادتر خواهد بود زمانی که اطلاعات کافی در زمینه چگونگی بهترین نحوه مدیریت و مواجهه با این افراد در اختیار نباشد.

وی افزود: بین انگیزه های مختلف برای خود کشی آرزوی نجات داده شدن و میل شدید برای مردن ممکن است به طور همزمان روی دهد.

کارشناس مدد کاری اجتماعی عنوان کرد: در یک مقطع زمانی فرد بین انگیزه های متناوب برای مردن یا زنده ماندن غالباً به طور رسا( فریاد کمک خواهی )به گوش افراد دور و بر خود می رساند.

شهریاری خاطرنشان کرد: تغییرات در موقعیت‌های زندگی سبب می شود که خودکشی زمانی امری بسیار مهم برای شخص باشد و زمانی دیگر اصلاً کاری عملی نباشد؛ کمک به فرد در جریان چنین بحرانی ممکن است اورا از خاتمه دادن به زندگی خود منصرف کند.

این استاد دانشگاه در ادامه گفت: اگر بتوان به مردم در جریان بحران قریب الوقوع کمک کرد و مهمتر از آن آنان را تحت درمان بلند مدت قرار داد احتمال زیاد وجود دارد که بتواند از بسیاری از خود کشی ها جلوگیری کرد.

فرهاد شهریاری گفت: مشکل است که بتوان توضیح داد که چرا بعضی از افراد خودکشی می کنند درحالی که افراد دیگری در موقعیت مشابه اقدام به این کار نمی کنند با این حال در بیشتر موارد خودکشی قابل پیشگیری است.

وی خاطرنشان کرد: به جهت ارتباط مستمر و نزدیک مددکاران اجتماعی با جامعه سیستم‌های سلامت و گروهای آسیب پذیر آن‌ها می توانند بعنوان یک مرجع اولیه مراقبتی عمل کنند.

شهریاری در ادامه عنوان کرد: مددکاران اجتماعی غالباً نقطه شروع در ارائه خدمات به افراد هستند همچنین شناخت آن‌ها از جامعه و ارتباط مستمر آن‌ها با خانواده این امکان را می دهد که نه تنها حمایت خانواده، دوستان و انجمن ها را جلب کنند بلکه بتوانند درجریان ارتباط با خانواده علایم هشدار دهنده خودکشی را در فرد شناسایی کرده و اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهند.

وی افزود: مددکاران اجتماعی بدلیل امکان پیگیری های مراقبتی در موقعیتی هستند که می توانند در پیشگیری خودکشی نقش مهمی را ایفا کنند؛ برای اینکه مددکاران اجتماعی بتوانند در چنین شرایطی به درستی اقدام کنند ضروری است که آن‌ها با عوامل زمینه ساز خودکشی، نگرش‌های موجود در جامعه راجع به خودکشی، موانع نگرشی دانش، چگونگی شناخت و ارزیابی خطر خودکشی، مهارت‌های مداخله ای و چگونگی منابع اجتماعی، چگونگی سؤال پرسیدن، متقاعد کردن و ارجاع دادن مددجویانشان آگاه باشند.

عوامل خطر آفرین در بروز خودکشی

این استاد دانشگاه تصریح کرد: اولین گام در پیشگیری خودکشی شناسایی عوامل موثر و زمینه ساز در بروز آن است؛ دپارتمان سلامت خدمات انسانی عوامل خطر آفرین در به وقوع پیوستن خودکشی را سابقه اقدام به خودکشی، اختلالات روانی به خصوص افسردگی، اعتیاد به الکل و سوء مصرف مواد، سابقه خودکشی در خانواده، احساس ناامیدی، وجود موانعی در دستیابی به خدمات سلامت روان و فقدان ها ( ارتباطی ؛ اجتماعی ؛ کاری ؛ مالی ) عنوان می‌کند.

شهریاری در ادامه گفت: از دیگر عوامل خطر افرین در به وقوع پیوستن خودکشی در دپارتمان سلامت خدمات انسانی سهولت دستیابی به ابزار مرگ آور، انزوا و احساس جدایی از مردم، شیوع محلی خودکشی و تکانشگری و گرایشات پرخاشگرانه است.

وی افزود: اکثر کسانی که اقدام به خودکشی می‌کنند چندین حادثه پر استرس و ناگوار را در سه ماهه قبل از خودکشی تجربه کرده اند که شامل مواردی چون اختلافات زناشویی، اختلاف با خانواده، دوستان، طرد شدن از خانواده و دوستان، فقدان هایی مثل سوگ و حتی خسار تهای مالی، مشکلات شغلی، بازنشستگی و فشارهای دیگری نظیر شرم و ترس از محکومیت ازجمله عامل محیطی هستند که گاهاً زمینه ساز بروز خودکشی خواهند شد.

فرهاد شهریاری در پایان گفت: کار با مددجویان در معرض خودکشی برای مددکاران اجتماعی فرصتی فراهم می آورد تا استرات‍‍ژی‌های مداخله ای که به کار گرفته اند ارزیابی کنند و با استفاده از این تجربیات تغییراتی را که می توانند در آینده راه گشا باشند بوجود آورند.

انتهای پیام/