شهرداری ها تبر به دوشند !
شهرداری ها تبر به دوشند !
هر چند شهرداری‌ها در تلاشند خود را با بحران آب عجین کنند اما بدون شک در نگاه یک مصرف‌کننده تبر تیز پر مصرفی را هنوز در دست دارند و خواسته یا ناخواسته لبه تبرشان نیم نگاهی به تشدید بحران آبی دارد.

به گزارش پایگاه خبری اخبار کوهپایه ، کمبود منابع آبی باعث شده است تا بیش‌تر از هر زمانی مدیریت مصرف و استفاده حداکثری از حداقل آب ممکن مطرح شده و روز به روز ضرورت و اهمیت توجه به این ماده حیاتی بیشتر شود.

شهرداری‌ها یک مصرف کننده قابل توجه آب

همراه شدن کشاورزی، صنعت و شرب در مصرف آب مانند هیولایی ذخایر آبی را می‌بلعد و روز به روز سناریویی جدید برای اوضاع شهروندان می‌پیچد سناریویی که باید خود را برای مواجه شدن با صحنه‌های درام آن آماده کنیم.

در این میان یکی از مصرف‌کنندگان قابل توجه  آب که شاید آن‌ را بتوان در هر سه بخش مصرفی آب قرار داد، شهرداری‌ها هستند شهرداری‌هایی که با توجه به سلایق ذاتی بشر و خصوصاً ایرانی‌ها و به منظور تصفیه هوا و ایجاد نشاط شهروندی نگاهی ویژه به ایجاد و گسترش فضای سبز دارند و شاید بتوان شهری زیبا را در کنار فضای سبز زیبای آن تصور کرد.
شهر اصفهان چون در بسیاری از ساز و کارهای شهری در فضای سبز هم در مقایسه با استان‌های هم موقعیت خود مانند عروسی می‌درخشد و نمونه است هر چند این عروس زیبا مدتی است در فراق داماد زنده‌رودش کم کم پژمردگی را به رخ نشانده و دست مدیران شهری در گسترش این فضای سبز را بسته است.

 

شرق شهرستان اصفهان هم داستان یکی است و شهرداری‌ها مجبورند متفاوت‌تر از دیگر شهرداری‌ها بکارند و فضای سبز خود را گسترش دهند و با کویر پنجه در پنجه شوند؛ هر چند روزی شهرداری‌های حاشیه زاینده‌رود جیب پر آبی داشتند اما امروز شهرداری‌های حاشیه رود با بخش‌ها و شهرهای بالادست چون کوهپایه و هرند تفاوتی ندارند و همه تلاش می‌کنند از کویر زهر چشمی بگیرند و فضای سبزی ایجاد کنند و مهم‌تر از همه آن‌ را حفظ کنند.

اهمیت فضای سبز در شرق اصفهان شهرداری‌ها را به تلاش برای تأمین آب مورد نیاز خود واداشت که در مرحله اول استفاده از رودخانه‌ای مهربان در مجاورت زاینده‌رود و در بالا دست چشمه‌های پر آب و خروشان به نظر لبخندی از سهولت دسترسی در منابع آبی بر لبان شهرداری‌ها نشاند لبخندی که بعد از چندین سال آهنگ‌رفتن کرد اما توجه مردم و شاید یک مطالبه مردمی شهرداری‌ها را مجبور می‌ساخت بی‌نفس در گسترش فضای سبز بکوشند و چون منابع قبلی را از دست داده بودند حفر چاه‌ها راهکاری برای جواب به یک نیاز شد.

هر چند از چندین سال قبل سوت خطر در مصرف بیش از حد آب برای شهرداری‌ها زده شد و بعضی از شهرداری‌ها آرام آرام حرکت‌هایی برای صرفه جویی و مصرف بهینه انجام دادند اما تلاش جهادی در شهرداری‌ها برای این مدیریت مصرف صورت نگرفت و  آن طور که لازم بود تغییر الگوی کشت و نوع آبیاری متناسب با شرایط در نظر گرفته نشد.

چمن‌کاری نمکی بر زخم خشکسالی

یکی از بخش‌های پرمصرف آب در فضای سبز در شهرداری آبیاری چمن است، کِشتی که به تنهایی اقدامات دیگر شهرداری‌ها در مدیریت مصرف آب برای شهرداری‌ها را کنار می‌زند و نمکی بر زخم خشکسالی است.

هر چند گسترش فضای سبز با دید کاشت چمن در شهرهای شرقی اصفهان محدود شده است و شاید چون گذشته به صورت گسترده به آن پرداخته نشود اما حفظ چمن‌کاری‌های قبلی نیز اصرار به یک اشتباه است که تقریباً در تمام شهرداری‌ها در حال انجام است چراکه شهرداری‌ها در تلاشند در مدت فعالیتشان فضای سبز موجود حفظ شود و به نظر یک الزام قانونی برای تمام شهرداری‌ها برای استناد به آن و بایدی در پایان دادن به این آبیاری‌ها حیاتی است.

آبیاری غرق‌آبی درختانی که با اکوسیستم شرقی اصفهان تناسبی ندارد نیز هنوز در مصرف آب سهم بسزایی دارد که تغییر آرام آن که شهرداری‌ها اتخاذ کرد‌ه‌اند راه چاره نیست و نیاز به اقدامات ضربتی به خود می‌بیند؛ هر چند به شهرداری‌ها که با انواع مشکلات مالی دست و پنجه نرم می‌کنند نیز نمی‌توان از کندی این تغییر شکوه کرد در این میان یکی از شهرهای شرقی اصفهان که توانسته خیلی خوب شهرداری‌اش نسخه مناسب برایش بپیچد، شهر هرند است.

 

استفاده از پساب شهری جایگزین ذخایر زیرزمینی

حمید شهبازی شهردار هرند با اشاره به تلاش شهرداری هرند برای مدیریت مصرف آب در فضای سبز، می‌گوید: با توجه به این‌که آبیاری فضای سبز شهری به وسیله آب چاه‌ها صورت می‌گرفت و چون این چاه‌ها فقط متعلق به نسل حاضر نیست بلکه یک امکان و موهبت چند نسلی است ما به دنبال این بودیم که در گام اول تغییر الگوی کشت را در شهر هرند داشته باشیم.

او می‌گوید: در گام دوم  تغییر الگوی آبیاری از آبیاری غرق‌آبی به آبیاری قطره‌ای و بارانی و تحت فشار در برنامه‌های شهرداری دیده شد تا بتوانیم مصرف آب را کاهش دهیم و با ایجاد منابع و مخازن آب این صرفه‌جویی و استفاده بهینه از آب بیشتر شد.

شهردار هرند معتقد است: پساب فاضلاب به دلیل اهمیت آن به عنوان یک منبع مهم آبی کمک کننده در توسعه صنعت در شرق اصفهان و همینطور اهمیت آن در توسعه و نگهداری فضای سبز شهری، باعث شده تا سازمان فاضلاب شهری در واگذاری آن دقت عمل زیادی داشته باشد.

شهبازی در ادامه افزود:  تلاش کردیم در بلندمدت پساب فاضلاب را مورد استفاده قرار دهیم که در این مورد با همکاری سازمان آب و فاضلاب استان موقتاً مجوز بهره‌برداری پساب به شهرداری هرند داده شد که امیدواریم در آینده نزدیک از پساب فاضلاب که یک منبع آبی پایدار و کمک کننده است استفاده کنیم.

علاوه بر آنچه گفته شد بی‌شک در شرایط بحرانی آب، تأمین آب مورد نیاز فضاهای سبز موجود نیز موضوعی مهم است و تکیه شهرداری‌ها بر ذخایر زیرزمینی آب، در تشدید اوضاع بحرانی در آینده نقش‌آفرینی خواهد کرد و توجه به پساب شهر‌ها بی شک راهی برای تأمین این نیاز است پسابی که شهرداری‌ها برای استفاده از آن باید هفت خان طی کنند اما در بسیاری از شهرهای شرق اصفهان از این پساب هیچ استفاده‌ای نمی‌شود.

سید رحمان دانیالی مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان اصفهان با بیان این‌که پساب باید با یک کیفیت ثابت تحویل شود، می‌گوید: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بررسی کند که این آب پساب تصفیه‌شده با کیفیت برای مصرف انسانی مناسب است یا برای مصرف کشاورزی مناسب خواهد بود.

او می‌گوید: ما مخالفت خود را برای استفاده پساب در کشاورزی اعلام کردیم، ما مجوزی برای استفاده از پساب برای کشاورزی ندادیم و تنها برای بیابان‌زدایی، استفاده در صنایع و آبیاری فضای سبز غیرمثمر، مجوز استفاده از پساب داده شده است.

به نظر می‌رسد شهرداری‌ها اراده قوی در حفظ فضای سبز موجود شهرهایشان دارند که گاهاً مخصوصاً در آبیاری چمن‌ها درست نیست و نیاز به یک الزامات قانونی برای اقدامات هم راستا در مدیریت بحران آب وجود دارد؛ هر چند شهرداری‌ها در تلاشند خود را با بحران در آب عجین کنند اما بدون شک شهرداری‌ها در نگاه یک مصرف کننده تبر تیز پر مصرفی را هنوز در دست دارند و خواسته یا ناخواسته لبه تبرشان نیم نگاهی به تشدید بحران آبی دارد.

انتهای پیام/