هر آنچه باید در مورد تخم مرغ و تأثیرش بر سلامتی بدانید
به گزارش اخبار کوهپایه اگر چیزی به نام غذای کامل وجود داشته باشد، تخممرغ بدون تردید پیروز این میدان است. همیشه در دسترس است، به آسانی پخته میشود و گران نیست و سرشار از پروتئین است
” تخممرغ تمام مواد مناسب و لازم برای رشد موجود زنده را دارد پس تردیدی نیست که سرشار از مواد غذایی باشد”.
خوردن تخممرغ در کنار موادغذایی دیگر به بدن ما کمک میکند که ویتامینهای بیشتری هم جذب کند. برای مثال، در پژوهشی دریافتند که اضافه کردن تخممرغ به سالاد باعث افزایش میزان جذب ویتامین E دریافتی از سالاد میشود.
تا چند دهه، مصرف تخممرغ به دلیل میزان بالای کلسترول آن بسیار بحثانگیز بود چون بعضی تحقیقات ارتباطاتی میان آن و بیماریهای قلبی یافته بود. یک زردهٔ تخممرغ حاوی حدود ۱۸۵ میلیگرم کلسترول است که بیش از نیمی از ۳۰۰ میلیگرم نیاز روزانهای است که در راهنمای تغذیهٔ ایالات متحده تاکنون تجویز شده است
کلسترول، چربی زردفامی است که در کبد و رودههای ما ایجاد میشود و در هر یک از سلولهای بدن ما هم وجود دارد؛ ما معمولاً فکر میکنیم چیز “مضری” است اما کلسترول برای ساختمان سلولها و ایجاد بافت سلولی حیاتی و ضروری است. همچنین بدن ما برای ساخت ویتامین D و ساخت هورمونهای تستوسترون و استروژن به آن نیاز دارد.
بدن ما همهٔ کلسترول مورد نیازش را خودش میسازد اما همچنین آن را در مواد غذایی حیوانی که مصرف میکنیم، پیدا میکند از جمله گوشت گوساله، میگو و تخممرغ به همان اندازهٔ پنیر و کره.
کلسترول همراه با ملکولهای لیپوپروتئین در خون جریان دارد. هر فرد ترکیب خاصی از انواع گوناگون لیپوپروتئینها دارد و این ترکیب خاص فردی ماست که تعیین میکند چقدر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی قرار داریم.
کلسترول لیپوپروتئین کمچگالی (LDL) که آن را به نام کلسترول “بد” میشناسیم از کبد به رگها و بافتهای بدن منتقل میشود. پژوهشگران میگویند این امر باعث میشود که کلسترول در رگهای خونی رسوب کند وخطر بروز بیماریهای قلبی وعروقی را افزایش دهد.
محققان به طور قطعی ارتباطی میان مصرف کلسترول و افزایش خطر بیماریهای قلبی وعروقی نیافتهاند. در نتیجه در راهنمای تغذیهٔ ایالات متحده و همینطور بریتانیا هیچ محدودیتی در مورد مصرف کلسترول وجود ندارد در عوض بر میزان مصرف چربیهای اشباعشده تأکید شده است که باعث افزایش خطر بیماریهای قلبی وعروقی میشود.
مصرف مواد غذایی حاوی چربیهای اشباعشده به طور خاص میزان LDL یا کلسترول بد ما را بالا میبرند. بعضی از چربیهای اشباعشده به طور طبیعی در محصولات حیوانی وجود دارند و بعضی هم به مقدار بسیار بالایی در محصولات تولید شده مثل مارگارین و میانوعدهها و غذاهای سرخشده و برشته مانند شیرینی و دوناتها و کیکها وجود دارد.
علاوه بر میگو، تخممرغ تنها غذایی است که کلسترول بالایی دارد و چربی اشباعشدهٔ کمی دارد.
هیچ ارتباطی میان خوردن تخممرغ و افزایش خطر بیماریهای قلبیعروقی نیافت، میگوید: “کلسترول موجود در تخممرغ بسیار بیشتر از گوشت و محصولات حیوانی دیگر است و چربی اشباعشده باعث افزایش میزان کلسترول خون میشود. در طول سالها در پژوهشهای بسیاری این موضوع روشن شده است”.
بحث بر سر تأثیر تخممرغ بر سلامت تا حدودی تغییر کرده است چون بدن ما میتواند کلسترولی که مصرف میکنیم را جبران کند.
” سیستمهایی در بدن عمل میکند که برای بیشتر افراد کلسترول موجود در رژیم غذایی مشکلی ایجاد نمیکند”.
” بدن تنظیم خوبی در مصرف کلسترول موجود در رژیمهای غذایی دارد و خودش کلسترول کمتری میسازد”.
تخممرغ نقش خیلی کمتری در تهدید سلامت ما دارد. کلسترول زمانی مضر است که در رگهای ما اکسید شود اما اکسیداسیون در کلسترول موجود در تخممرغ اتفاق نمیافتد.
“وقتی کلسترول اکسید میشود، ممکن است التهابآور باشد اما انواع گوناگونی از آنتیاکسیدانها در تخممرغ وجود دارد که جلوی اکسید شدن آن را میگیرد”.
تخم مرغ فشار خون را بالا میبرد؟
در این میان پرسش اصلی دیگری که وجود دارد، آن است که اساساً تخم مرغ فشار خون را بالا میبرد یا کاهش می دهد؟ واقعیت این است که برای کسانی که فشار خون دارند، زرده تخم مرغ گزینه مناسبی برای مصرف نیست، اما سفیده آن می تواند باعث کاهش فشار خون شود.
طی تحقیقی که بر روی این ماده غذایی انجام شده، مشخص شد که عاملی به نام RVPSL که در سفیده تخم مرغ وجود دارد، فشار خون بالا را همانند داروهای فشار خون کاهش میدهد.
RVPSL موجود در سفیده تخم مرغ، میتواند جلوی فعالیت عاملی به نام ACE را که در بدن ساخته شده و فشار خون را بالا میبرد، بگیرد و این همان کاری است که داروهای فشار خون مانند کاپتوپریل در بدن انجام میدهند.
همچنین محققان میگویند که این تأثیر سفیده تخم مرغ بر فشار خون، حتی با پخته شدن نیز از بین نمیرود و میتوان مصرف این ماده غذایی مفید را به عنوان یک رژیم کمکی در کنار داروهای فشار خون، به بیماران تجویز کرد.
با این همه برخی نیز عقیده دارند به صورت کلی هر تخم مرغ (سفیده و زرده) به دلیل داشتن تنها ۷۰ میلی گرم سدیم تنها در شرایطی می تواند باعث افزایش فشار خون شود که در روز بیش از چند تخم مرغ مصرف شود.
انتهای پیام/