مروارید‌های سرخ، پتانسیل رها شده
مروارید‌های سرخ، پتانسیل رها شده
با فرا رسیدن فصل پاییز فصل برداشت عناب از باغات کوهپایه می‌شود؛ باغ‌هایی که البته نه متمرکز اما در گوشه و کنار خود درختان عناب را در خود جای داده‌اند.

به گزارش اخبار کوهپایه، شهر کوهپایه در دل کویر و در شرق اصفهان با بهره‌مندی از چند رشته قنات از دیرباز در کشاورزی زبان‌زد بوده است؛ محصولاتی زراعی چون گندم و جو و محصولات باغی مانند انار، عناب و بادام بخشی از سبد متنوع کشاورزی این شهر است.

*عناب یکی از محصولات پر آوازه کوهپایه


عناب یکی از محصولات باغی این خطه است که دارای خواص دارویی زیادی است و از این جهت تقاضا برای آن قابل توجه است؛ عناب کوهپایه به گفته کشاورزان کمی ریز‌تر از مناطق‌ دیگر است و طعم و مزه متفاوتی دارد که مورد تایید و علاقه سلیقه‌های مختلف است.
این محصول پرطرفدار در حالی که به یکی از نمادهای کشاورزی در این شهر تبدیل شده است اما در المان‌های شهری جایی ندارد تا به خوبی بیان‌گر آن باشد که هنوز برنامه جامع‌ای برای معرفی و بهره بردن از پتانسیل این محصول وجود ندارد.
وقتی عناب کوهپایه را در اینترنت سرچ می کنید بدون اینکه این محصول معرفی شده باشد در بسیاری از بسترهای فروش مجازی آگهی های فروش آن را مشاهده می‌کنید تا به خوبی عدم معرفی این محصول دیده شود.
*پتانسیلی که دیده نمی‌شود


علی رغم اینکه مدیریت شهری در سال‌های گذشته آن طور که لازم است در استفاده از اقلام بومی برای توسعه فضای سبز استفاده نکرده و بهره نبرده است اما در مقابل بسیاری از شهروندان در درب منازل خود درخت عناب را کاشته و‌مورد توجه قرار داده‌اند که در آینده می تواند یک اتفاق نوید بخش باشد.
حال با فرا رسیدن فصل پاییز فصل برداشت عناب از باغات کوهپایه می‌شود؛ باغ‌هایی که البته نه متمرکز اما در گوشه و کنار خود درختان عناب را در خود جای داده‌اند.
درختان عناب تحت تاثیر کم شدن آب قنات، آلودگی‌ها تحت تاثیر فعالیت کارخانه‌ها و عدم مدیریت یکپارچه و فعالیت سنتی مملو از محصول نیستند اما سرخی میوه‌های درختان چشم‌ها را متوجه خود می‌سازد.

با نگاهی به وسعت زیر کشت عناب در بازه ۱۰ ساله اخیر به روند نزولی برداشت این محصول بومی می‌رسیم که شاید مهمترین دلیل آن خشکی درختان کهنسال حتی باوجود مقاومت در برابر کم آبی باشد.

درختانی که در سال‌های اخیر  با شدت افول روند آبدهی قنات اصلی کشاورزی که تا رسیدن به باغستان تقریبا تمامی توان خود را در میان راه از دست داده به آرامی خشک می‌شوند و تقریبا جایگزینی ندارند.

*خشکسالی، تولید عناب را با کاهش روبرو کرده است


رمضان علی‌خانی که یکی از باغداران کوهپایه است در گفت‌وگو با خبرنگار اخبار کوهپایه می‌گوید: برداشت این محصول از اوایل ماه مهر آغاز می شود و بسته به سردی و گرمی هوا این زمان تا اوایل آبان نیز متغییر است.
او می گوید: خشکسالی از میزان محصول کم کرده است و همچنین محصول ریز‌تری داریم و از طرفی آفات بسیار زیاد است.
علی‌خانی ریزی و درشتی این محصول را اینگونه توضیح می دهد: در کنار اینکه کود‌دهی و ابیاری درختان عناب باید بموقع و به اندازه باشد اینکه ذات درخت هم کدام گونه از عناب‌ها باشد، در اندازه محصول مهم است.
او ادامه داد: قیمت محصول نسبت به کیفیت عناب متفاوت است که معمولا متقاضیان به سراغ کشاورزان می‌آیند و محصول را می ‌خرند البته برخی کشاورزان نیز محصولات خود را در اختیار مغازه‌داران قرار می‌دهند.
وقتی با کشاورزان دیگر نیز هم‌صحبت شدیم همه از میزان آفات در درختان این محصول سخن گفتند از این جهت با علی ترابی  کارشناس حوزه کشاورزی گفت‌وگو کردیم، او در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: کاهش محصول عناب به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از زمان‌های تاثیر گذار در میزان محصول زمان گلدهی درخت است.
*زمان گلدهی درخت فرصت طلایی


این کارشناس حوزه کشاورزی گفت: در این زمان رعایت میزان و زمان سم پاشی بسیار اهمیت دارد و تا حدود زیادی می‌تواند سلامت محصول را تضمین کند.
ترابی با اشاره به اینکه باید کشاورزان بازه‌های سم پاشی و آبیاری را دقیق رعایت کنند، گفت: در طی بستن گل و پس از آن نیز نکات کلیدی وجود دارد که رعایت آن هم کیفیت و هم میزان محصول را تحت شعاع قرار می‌دهد.

علی ترابی ادامه داد: البته باید کشاورزان بدانند که استفاده از کودهای با کیفیت و در زمان مناسب و همچنین بحث‌های مراقبتی از درخت نیز یک عامل تاثیر گذار است.
ترابی با اشاره به اینکه اگر همه کشاورزان برای سم‌پاشی اقدام هماهنگی داشته باشند نتیجه مطلوب‌تر است، گفت: البته عوامل طبیعی مثل باد، گرمای زیاد و بارش‌ باران‌های رگباری نیز می‌تواند به ریزش محصول قبل از موعد یا در زمان گلدهی منجر شود.


برداشت این محصول بدون هیچ برنامه و چراغ خاموش آغاز شده است و عدم ترمینال و  محل های جامع برای جمع آوری، نبود برنامه برای معرفی و فروش این محصول به نظر می‌رسد که نیاز به بازنگری و تغییر رویکرد را می‌طلبد.

انتهای پیام/ج ی

  • نویسنده : محمدعلی گلزاری