شیره توت، یادگار فراموش‌شده‌
شیره توت، یادگار فراموش‌شده‌
تهیه شیره توت از دیرباز در شهرستان کوهپایه رواج داشته است، محصولی که روز به روز از تولید و ساخت آن کاسته می‌شود.

به گزارش اخبار کوهپایه؛ شیره توت، یکی از محصولات غذایی با قدمت دیرینه در ایران، در سال‌های اخیر به دلیل خواص سلامتی و طعم دلپذیرش، توجه بسیاری از مصرف‌کنندگان را جلب کرده است.

این محصول به عنوان یک جایگزین طبیعی برای شکر و شیرین‌کننده‌های صنعتی، در صنایع غذایی و خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در شهرستان کوهپایه که با بهره جستن از قنوات مختلف کشاورزی و باغداری در آن رواج دارد، کاشت و نگهدارب درختان توت از دیرباز مورد توجه بوده است و همچنان نیز در نقاط مختلف این شهرستان انواع درختان توت نگهداری می‌شود.

با رسیدین توت، درست کردن شیره توت در این شهرستان نیز آغاز می‌شود که همچنان تهیه شیره‌توت به صورت سنتی رواج دارد

عصمت اعرابی در گفت و گو با خبرنگار اخبارکوهپایه اظهار کرد: شیره توت به دلیل خواص فراوانش مورد توجه قرار گرفته است، این شیره طبع بسیار گرمی دارد و برای افراد سرد مزاج بسیار مفیداست؛ این ماده همچنین دارای طعم فوق العاده است و می تواند با بسیاری از خوراکی ها ترکیب شود.

*ساخت شیره توت را از چه فصلی شروع می‌کنند؟

این بانوی کوهپایه‌ای که هر ساله در فصل توت به ساخت شیره توت می‌پردازد، ادامه داد: ابتدا توت‌ها را شسته سپس در ظرفی بزرگ ریخته و مقدار کمی آب را به آن اضافه می‌کنیم؛ توت‌ها سریع له می‌شوند و باید آن‌ها را هم بزنند تا نسوزد،

او ادامه داد: سپس زمانی که توت‌ها کمی خنک شدند داخل کیسهٔ پارچه‌ای ریخته و عصاره آن را می‌گیریم و عصارهٔ توت را روی حرارت گذاشته و اجازه می‌دهیم غلیظ شود.

اعرابی گفت:  برای تهیه شیره توت بهتر است از توت های سفید و آبدار استفاده کرد، همچنین باید توت ها کاملا رسیده و شیرین باشند.

این بانوی کوهپایه ای بیان کرد: توت‌های سفید در اواخر بهار و اوایل تابستان می‌رسند و زمان ساخت شیره توت هم در همین موقع از سال است.

اعرابی بیان کرد: بعد از خنک‌شدن شیره توت آن‌ها را داخل ظرف دربسته شیشه‌ای یا پلاستیکی ریخته و در محیطی خنک نگه داری می‌کنیم؛ اگر شیره توت طبیعی باشد تا دو سال هم قابل نگاه‌داری است.

*فواید شیره توت

شیره توت سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌هاست؛ به گفته متخصصان تغذیه، این ماده غذایی به تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش خطر بیماری‌های قلبی و بهبود سلامت عمومی کمک می‌کند.

علاوه بر این، شیره توت به عنوان یک منبع انرژی طبیعی، به ویژه برای ورزشکاران و افرادی که به فعالیت‌های بدنی مشغول هستند، بسیار مناسب است.

*علاقه مردم کوهپایه به خوردن شیره توت در وعده صبحانه

همچنین با توجه به افزایش آگاهی مردم از خواص شیره توت. در سال‌های اخیر، تقاضا برای این محصول غذایی در بازار به طرز قابل توجهی افزایش یافته است. شیره توت به عنوان یک شیرین‌کننده طبیعی در تهیه انواع دسرها، نوشیدنی‌ها و همچنین در صنایع شیرینی‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ اما در شهرستان کوهپایه خوردن شیره توت در وعده غذایی صبحانه بسیار پرطرفدار است.

*چرا تهیه شیره توت در شهرستان کاهش یافته است

با این تقاضا البته این سوال پیش می‌آید که چگونه ساخت و تهیه شیره توت در این شهرستان روند کاهشی داشته است و نتوانسته به خوبی در بازار عرضه اندام کند؟

رمضان علی‌خانی کشاورز کوهپایه ای در گفت‌وگو با خبرنگار اخبار کوهپایه در این باره می‌گوید: خشکسالی‌های پی در پی و خشک شدن بسیاری از درختان یکی از عامل‌های مهم در کاهش این محصول است.

او‌ می‌گوید: عوامل طبیعی مانند سیل نیز به بخش قابل توجه ای از درختان توت کهن در برخی روستاها آسیب زد و این موضوع نیز تاثیر گذار است.

علی‌خانی ادامه داد: جمع آوری و تهیه شیره توت نیز کار ساده ای نیست و بسیاری زحمت این کار را به سودی که می‌تواند داشته باشد، ترجیح نمی‌دهند.

اما شهرستان کوهپایه در بسیاری از محصولات و اقلام تولیدی خود یک حلقه گم شده نیز دارد و آن نیز عدم  معرفی و نبود یا کمبود جشنواره‌ها و برنامه‌ها برای معرفی آن است به طوری که شاید امروز بسیاری از شهروندان خود شهرستان نیز با این محصولات بومی ناآشنا باشند.

به نظر می‌رسد جهادکشاورزی و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و همچنین با خلاقیت دهیاری ها و  شوراهای شهر و روستا می‌توان معرفی بهتر این محصولات را شاهد بود؛ بهره جستن از جشنواره ها و جشن ها یکی از طرح‌های سنتی و پراستفاده در شهرستان‌های دیگر است که از جهات مختلف پر فایده خواهد بود و جای خالی آن در شهرستان به جد احساس می‌شود.

انتهای پیام/ج م